Prste da poližeš: Recept za slatko od dunja
Jesenja poslastica.
Potrebno je :
1 kg dunja
800 gr šećera
1 limun
može i šaka oraha
Priprema:
Dunje očistiti i kriške stavljati u dvije litre vode u koje ste nacijedili limuni ili 1 limuntus (može i vinobran) da ne pocrne. Sipati u drugu šerpu 2 litre vode pa tu rešetkom povaditi dunje iz limuntusa i staviti da se kuhaju 6-7 min. Ukoliko ste stavljali u vinobran dunje dobro prvo isprati pod mlazom vode.
U drugu šerpu staviti šećer pa dodati oko 200-300 ml vode i ušpinovati i izvaditi dunje rešetkom i ubaciti u špinovan šećer.
Kuhati oko sat vremena da se slatko skuha i kad izbiju gusti bijeli mjehurići i dunje postanu staklaste slatko je gotovo.
Možete dodati i vanilin šećer ukoliko želite. Pred kraj nasjeći kolutove jednog limuna. Slatko možete sipati vruće u tegle pa ga okrenuti, ili šerpu pokriti mokrom krpom pa najbolje da prenoći i onda sipati u tegle i zatvoriti.
(Nezavisne novine)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.