x

konkurentan segment

Raste prodaja malih crossovera u Evropi - Volkswagen T-Roc izbio na vrh klase

Prodaja malih crossovera u Evropi nastavlja svoju krivu rasta u 2019. godini uz još jedan dvocifreni rast u prvom kvartalu. Povećanje od 11% dovodi do skoro 570.000 prodanih primjeraka, što znači da ćemo ove godine po prvi put vidjeti više od 2 miliona prodanih automobila u ovom segmentu.

Ovaj segment već čini 14% ukupnog evropskog tržišta automobila, te je porastao za još dva procentna poena u jednoj godini. To znači da se ovaj segment dodatno približio segmentu kompaktnih automobila ("Golf klasa") i uskoro bi mogao postati drugi najveći segment u Evropi nakon subkompaktnih automobila.

Nije ni čudo da se proizvođači koji nemaju modele u ovoj klasi žure da se pridruže ovoj unosnoj utrci, dok postojeće marke udvostručuju svoje napore. Kao rezultat toga, ovo nije samo jedan od najvećih segmenata u smislu obima, već i po broju predstavnika klase sa čak 29 automobila u segmentu, s tim da još nekoliko potpuno novih modela dolazi ove godine.

Novost je i novi predvodnik ovog segmenta. Sada je to Volkswagen T-Roc koji je nadmašio svoje rivale i izbio na prvo mjesto samo godinu dana nakon početka prodaje. Sada T-Roc drži 10% segmenta, ali bivši lider Renault Captur nije daleko iza sa samo 1.000 manje prodanih primjeraka. Zanimljivo je da prodaja Captura i dalje raste iako je druga generacija ovog megapopularnog Renaulta spremna za predstavljanje u drugoj polovini ove godine. Kao rezultat ove promjene generacije kod Captura prilično je izvjesno da će T-Roc imati najbolje prodajne rezultate na kraju ove godine čime bi trebao sa trona skinuti Captur koji je prvo mjesto ovog segmenta uvjerljivo držao punih pet godina.

Uz T-Roc odlične rezultate ali i sami vrh klase cilja vrlo popularni Dacia Duster koji je zahvaljujući dolasku nove generacije i velikom osvježenju zabilježio porast od 19 odsto u ovom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.