x

Sarajevo, Beograd i Zagreb: Murali koji mnogo govore

Da Sarajevo nikada ne zaboravlja istinske prijatelje potvrđeno je jučer kada je na zgradi u Aerodromskom naselju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine završen mural legendarnom Michaelu Schumacheru.

Jedan od najuspješnijih vozača Formule 1 svih vremena dobio je mural u Sarajevu simbolično naslikan na njegov 53. rođendan.

Umjetnici iz Udruženja Obojena klapa, odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i tako poslali najljepšu sliku iz Sarajeva, ne samo u region, već u cijeli svijet.

Mural dimenzija 10 puta 13 metara izazvao je veliku pažnju u inozemnim medijima.

Podsjetimo, sedmerostruki svjetski šampion Formule 1 je u komi od 2013. nakon teške povrede glave.


Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Kako je portal Radiosarajevo.ba uspio saznati, korištene su boje koje pročišćavaju zrak.

Ugledni Eurosport je tako objavio tekst i video-priču o muralu za Schumachera u Sarajevu s bh. mladim umjetnicima.

Sličnu priču iz Sarajeva objavio je i njemački NTV u tekstu pod naslovom "XXL poklon za legendu Formule 1".


Podsjetimo, zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografirao se s njima i poklonio im igračke.

Mural su radili umjetnici Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, a projekt je realizovan u saradnji sa Goethe institutom BiH.

Ono što vrijedi naglasiti je da je mural za Schumachera imao velikog odjeka u bh. javnosti, pa se tako na Twitteru bez komentara oglasio i Senad Pećanin.


Ugledni advokat, nekadašnji novinar i analitičar Senad Pećanin objavio je u svom tweetu tri fotografije iz Sarajeva, Beograda i Zagreba koje mnogo govore.

O muralima u Beogradu i Zagrebu i podršci osuđenim ratnim zločincima nećemo pisati niti riječi, jer je sve rečeno proteklih godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kazat ćemo samo jedno - svi Bosanci nakon murala dokazanom prijatelju BiH Michaelu Schumacheru trebaju biti ponosni na Sarajevo. Naše Sarajevo.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.