x

Sekelji gulaš sa kiselim kupusom i kimom!

Sekelji gulaš (Székely gulyás ili Székely káposzta) je mađarsko tradicionalno jelo...

Ime mu potiče od jednog erdeljskog plemena iz istočne Transilvanje koje Mađari zovu Sekelji. Međutim, druga verzija kaže da je ime gulaša navodno je nastalo po mađarskom novinaru Josefu Sekelju koji je htio da naruči večeru u krčmi, ali s obzirom na to da je bilo veoma kasno, većina jela bila je rasprodata. 

 

Riječeno mu je da imaju samo kiseli kupus i svinjsko meso, pa je on tražio da kuvar pomeša sastojke i napravio večeru na brzinu. 

 

Sastojci (za 4 osobe): 

 

1 kg junetine bez kostiju 

 

2 velika luka 

 

2 čena bijelog luka 

 

2 kašike masti 

 

mljeveni kim 

 

1 puna kašika slatke mljevene crvene paprike 

 

so 

 

biber 

 

1 kašika pirea od paradajza 

 

2 krompira srednje veličine 

 

500 g kiselog kupusa 

 

malo šećera 

 

150 g masnijeg kiselog mlijeka

 

Priprema: 

 

Meso operite, dobro osušite i isitnite na krupnije kocke. Luk i bijeli luk oljuštite, pa luk nasecite na kolutiće, a bijeli luk sitno iseckajte. U šerpi, na masti, naglo propržite dio po dio junetine. 

 

Potom vratite meso u šerpu, dodajte luk, bijeli luk, kim, papriku, so, biber i pire od paradajza. Sve dobro izmešajte, pa podlijte vodom (ili goveđom supom, biće ukusnije), tako da meso bude sasvim potopljeno. Kuvajte četrdesetak minuta u poklopljenoj šerpi. 

 

Mesu potom dodajte oljušteni, narendani krompir, kiseli kupus, so, biber i malo šećera, pa sve to dinstajte još 40 minuta. Kiselo mlijekopromešajte viljuškom, tako da bude kremasto, pa ga stavite na gotov sekelji gulaš. Poslužite ga uz kuvani slani krompir ili njoke.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.