x

NE BACAJTE JE

Slatko od kore lubenice

Ukusno i dekorativno

Kad pojedete lubenicu nemojte bacati kore. Od njene kore možete napraviti predivno slatko. Ukusno i dekorativno…

Sastojci

3 kg kore lubenica

3 kg šećera

1 l vode za špinovanje

1 limun

2-3 lista rozetle

Priprema

Lubenicu oprati pa je oguliti. Isijecite je na kriške, pa sredinu odstraniti da ostane samo kora (sa vrlo malo sredine). Kore isjeći na kockice.

U veliku šerpu sipati vodu i sačekati da provri. Kad provri, ubaciti kockice. Čim voda opet provri (nekoliko minuta), skloniti sa vatre i procijediti. Šerpu vratiti na šporet i opet sipati vrelu vodu, sačekati da provri, pa opet ubaciti kockice. Postupak ponoviti ukupno 9 puta.

Nakon što u 9 voda skuhate kockice lubenice i ostavite ih sa strane, u šerpu ulijte litar vode i postepeno dodajte šećer neprestano miješajući (na ovaj način će se šećer lijepo rastopiti). Kada provri, ostavite da se špinuje oko 30 minuta. Nakon toga dodajte kockice i neka se kuha oko sat. Na pola kuhanja dodajte limun isiječen na kolutiće i rozetlu. Kada se slatko potpuno ohladi, sipati u tegle.

Savjet

Na kilogram kore lubenice se stavlja kilogram šećera, a na kilogram šećera oko 350 ml vode za špinovanje. Postupak kuhanja kore lubenice će teći mnogo brže ukoliko u rezervi uvijek imate vrelu vodu (iz bojlera ili iz lonca sa druge ringle). Tokom kuhanja za svaku promijenjenu vodu odvojite čačkalicu ili pišite recke, da ne zaboravite. Dok se slatko kuha, povremeno provjerite gustinu. Od ove mjere ispadnu 4 tegle. Slatko je vrlo ukusno, probajte.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.