x

Desert

Sočna nutella torta

Ako tražite čokoladnu tortu koja je sočna u svakom zalogaju, onda je to ova jednostavna čokoladna torta.

Sastojci

Kora:

2 šoljice brašna

11/2 kašičica sode bikarbone

1/2 kašičice soli

3/4 šoljice rastopljenog maslaca

11/2 šoljica šećera

2 kašičice ekstrakta vanile

4 jaja

115 g crne čokolade

2 kašičice biljnog ulja

11/2 šoljica mlaćenice (ili umjesto mlaćenice dodajte ¼ mlijeka i ¾ jogurta)


Fil:

1/2 šoljice Nutelle

1/2 šoljice nasjeckanih lješnika


Glazura:

225 g crne čokolade

1 šoljica slatke pavlake

Energetska vrijednost ovog deserta je: 436 KCAL / 1.824,22 KJ

Priprema:

Zagrijte rernu na 160°C. Dva kalupa prečnika 23 cm obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi izmiksajte maslac dok ne postane kremast. Dodajte šećer i mutite oko 2 minuta. Dodajte vanilu i jedno po jedno jaje. Stavite čokoladu i biljno ulje na laganu vatru. Miješajte dok se čokolada ne rastopi. Dodajte smjesu sa maslacem. Lagano umiješajte smjesu sa brašnom u smjesu sa maslacem. Dodajte mlaćenicu i sve dobro izmiješajte. Podijelite tijesto na dva kalupa i pecite oko 35 minuta. Zagrijte pavlaku i čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne rastopi, te potom ohladite na sobnoj temperaturi. Jedan biskvit premažite Nutellom i prekrijte sa 1/2 šoljice nasjeckanih oraha. Prekrijte drugim biskvitom i cijelu tortu premažite glazurom.


Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.