x

Supa od špinata za svaki dan

Supu servirajte u tanjire, na vrh svakoga stavite malo vrhnja.

Sastojci: 1 veliki luk – oguljen i narezan, 5 čehni bijelog luka, 2 krompira, 750 ml hladne vode, prstohvat soli, 450 g špinata, 50 g maslaca, 3 kašike brašna, 750 ml mlijeka, pola kašičice mljevenoga muškatnog oraščića, biber, 6-8 kašika kiselog vrhnja.


Priprema:

1. Stavite luk, bijeli luk i krompir u veliku zdjelu i prekrijte hladnom vodom. Dodajte malo soli i pustite da provri. Pokrijte i lagano kuhajte 15-20 minuta, dok krompir ne omekša. Maknite s vatre i dodajte špinat. Pokrijte i odložite sa strane.

2. Lagano otopite maslac u tavi, dodajte brašno i svijetlo popržite 2 minute na niskoj temperaturi. Maknite tavu s vatre i dodajte mlijeko, stalno miješajući. Vratite na vatru i prokuhajte 5-8 minuta, sve dok umak ne postane gust i gladak. Dodajte svježe mljeveni muškatni oraščić, prema okusu.

3.Ohlađeni krompir i smjesu špinata izmiksajte u mikseru u glatku smjesu, pa stavite u tavu i miješajući sjedinite s prigotovljenim umakom. Začinite i lagano podgrijte pazeći da ne provri. Supu servirajte u tanjire, na vrh svakoga stavite malo vrhnja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.