x

Tata otvara fabriku baterija za e-vozila u Britaniji

Indijska kompanija Tata je donijela odluku da izgradi fabriku baterija za električna vozila u Velikoj Britaniji.

Tata je danas i zvanično saopštila da će u Velikoj Britaniji izgraditi svoju prvu gigafabriku van Indije, u koju će uložiti 4.64 milijarde evra i stvoriti 4.000 novih radnih mjesta.

"Ulaganje kompanije Tata u novu fabriku baterija u Velikoj Britaniji je dokaz snage naše automobilske industrije", reagovao je britanski premijer Riši Sunak.

Sunakova vlada je odbila da saopšti koliku finansijsku podršku je obećala firmi Tata da bi ubijedila indijskog investitora da izgradi gigafabriku u Britaniji, a ne u Španiji, koja je takođe bila zainteresovana za ovaj projekat.

Prema "BBC-ju", London je Tati obećao subvencije vrijedne stotine miliona funti, ali bivši šef proizvođača automobila Aston Martin, Endi Palmer, smatra da su državni podsticaji neophodni da bi britanska auto-industrija bila i dalje konkurentna.

Očekuje se da će nova Tatina fabrika biti sagrađena u Somersetu, na jugozapadu Engleske, a proizvodnja baterija za nove modele automobila Jaguar Land Rover (JLR) će početi 2026. godine, navodi "Tanjug". Sa početnom snagom od 40 gigavat-sati, fabrika bi obezbijedila skoro polovinu proizvodnje baterija u Britaniji do 2030. godine.

Prema agenciji "Reuters", ovo je veliki podsticaj za britansku auto-industriju kojoj je potrebna domaća proizvodnja baterija za električna vozila da bi osigurala svoju budućnost.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.