x

Ukusni sos: Pesto od bijelog luka

Proces pravljenja nije kompliciran, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.

Pesto je sos porijeklom iz Đenove, a danas možete sami napraviti domaći pesto prema ugledu na tradicionalni italijanski. Proces pravljenja nije kompliciran, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.


Sastojci za pesto sos: 1 šolja svježih listova bosiljka, 1 bijeli luk, četvrtina šolje pinjola (ili badema ili bundevinih sjemenki), sok od jednog limuna, četvrtina šolje ekstradjevičanskog maslinovog ulja, četvrtina kašičice soli, malo bibera.


Priprema:

1. Zagrijte rernu na 190-200 stepeni Celzija. Ogulite ljusku sa bijelog luka, ali ne razdvajajte čehna, samo odrežite vrh. Umotajte u aluminijsku foliju sa izrezanom stranom okrenutom prema gore.

2. Stavite u mafin kalup, pa pecite 30 do 45 minuta.

3. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Pinjole popržite kratko u tavi na srednjoj temperaturi. Miješajte ih stalno i sklonite sa šporeta čim malo porumene.

4. U sjeckalicu za hranu ubacite bosiljak, limunov sok, dio maslinovog ulja i pinjole. Bijeli luk stavljate u smjesu tako što ga rukom pritisnete i čehna će “iskočiti”.

5. Sve dobro izmiješajte, pa onda dodajte so, biber i preostalo maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu i vaš pesto je gotov. Pakujte ga u teglice i čuvajte u frižideru.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.