x

Pojačali koeficijent

Veležu se otvara historijska šansa kada je u pitanju i Liga prvaka

FK Velež izborio je plasman u treće pretkolo UEFA konferencijske lige.

Rođeni su nakon boljeg izvođenja penala u revanšu eliminisali AEK u Atini i sada ih očekuje dvomeč sa švedskim Elfsborgom u trećem pretkolu UEFA konferencijske lige.

Rođeni su u Evropi nakon 33 godine, što znači da su u ovu sezonu ušli samo sa nacionalnim koeficijentom od 1.075, ali nakon sjajnih mečeva protiv Colerainea i AEK-a i taj segment su popravili.

Velež je tako osigurao koeficijent 2.000 za narednu evropsku sezonu na koju će biti "zakačen" i nacionalni koeficijent. Ako nacionalni koeficijent ostane isti, a Velež ispadne od Elfsborga u narednoj evropskoj sezoni imali bi koeficijent 3.075.

Međutim, ako Velež eliminiše Elfsborg, otvara mu se velika šansa.


Mostarski klub bi u tom slučaju imao koeficijent preko 4.000 što daje velike mogućnosti da budu nosioci u prvom pretkolu Lige prvaka u slučaju da budu prvaci države. Ako Evropu opet izbore kroz UEFA konferencijsku ligu bili nosioci u prva dva pretkola sa koeficijentom preko 4.000.

U sabiranje koeficijenta ubrajaju se svi pozitivni rezultati plus pretkola koja ekipa prođe.

Velež je trenutno prošao dva pretkola UEFA konferencijske lige, a u četiri odigrane utakmice ostvario je tri trijumfa i jedan poraz.

Pored "bildanja" koeficijenta, mostarski klub je napunio i klupsku kasu.


Velež je za podvig protiv AEK-a dobio dodatnih 300.000 eura, te je trenutno od evropska četiri meča zaradio 850.000 eura, što je svakako velika cifra s obzirom na situaciju bh. klubova.

U slučaju da prođe Elfsborg, Velež bi igrao u play-offu Konferencijske lige i bio bi nadomak grupne faze. Ako Rođeni prođu u play off, imat će 400 hiljada od četvrtog pretkola i 750.000 eura za nastup u play offu, što znači 1.150.000 eura.

Ako se plasiraju u grupnu fazu briše se zarada od kvalifikacija i Velež bi u tom slučaju dobio 2.94 miliona eura za učešće u grupnoj fazi, a ondje bi za svaki bod ili pobjedu dobijao dodatni novac.

Pobjeda u grupnoj fazi donosi 500.000 eura, remi 166.000 eura. Za prvo mjesto u grupi dobija se dodatnih 650.000 eura, a drugom pripada 325.000 eura.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.