x

FAKTORI RIZIKA

Velika Britanija: Gojaznost i konzumacija alkohola sve češći uzrok karcinoma jetre

Stope smrtnosti od raka jetre su se više nego utrostručile

Rak jetre sada je najbrži rastući uzrok smrti od raka u Velikoj Britaniji, upozorava British Liver Trust. Od ranih 1970-ih, stope smrtnosti od raka jetre su se više nego utrostručile.

Jedna od vodećih zdravstvenih dobrotvornih organizacija u zemlji poziva na hitnu akciju kako bi se smanjili "kancerogeni efekti" jeftinog alkohola i nezdrave hrane nakon 40 posto porasta smrtnosti od raka jetre u samo jednoj deceniji.

Alkohol pokretač porasta

Izvršna direktorica British Liver Trusta Pamela Heali (Pamela Healy) kazala je kako su ključni pokretači porasta slučajeva karcinoma jetre alkohol i gojaznost.

- Previše nas pije previše alkohola i ima višak kilograma. Hitno nam je potrebna akcija vlade po oba pitanja. Vladine intervencije mogu stvoriti zdravije okruženje za sve. Vlada se mora hitno pozabaviti dostupnošću i obiljem nezdrave hrane koja je često znatno jeftinija - kazala je Heali.

Intervencija je uslijedila nakon što je vlada odgodila primjenu pravila koja zabranjuju višestruke kupovne ponude u supermarketima za hranu bogatu mastima, šećerom ili soli.

Ministri su se također suočili s pozivima Udruženja direktora javnog zdravlja za minimalnu jediničnu cijenu alkohola, koja je uvedena u Škotskoj 2018. godine sa minimalnom cijenom od 50 penija po jedinici alkohola

Visoka stopa raka jetre

British Liver Trust dostavio je dokaze o rastućoj stopi raka jetre na istragu parlamentarnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb o budućoj njezi raka, koja ispituje inovacije u dijagnostici i liječenju.

U podnesku se navodi da pored potrebe za ranijom dijagnozom i pristupom najefikasnijim tretmanima, mora biti veći fokus na prevenciji.

Navodi se dalje da je najveći faktor rizika za razvoj raka jetre bolest jetre, koja može biti kontraindicirana kroz promjene načina života, uključujući smanjenu konzumaciju alkohola i gubitak težine, piše Guardian.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.