x

Volkswagen napustio njemački jezik!

Njemački automobilistički div je napustio njemački te je preuzeo engleski kao službeni jezik. Volkswagen time sve više sastavlja listu korjenitih promjena otkada je Dieselgatea.

O Dieselgate trakavicama nam je već dozlogrdilo pisati, no zato evo jedne kozmetičke neautomobilske vijesti koja nije vezana uz tu sapunicu. Barem ne pooosve direktno. Naime, nakon što su odlučili da više ne ljube jedan od najprepoznatljivijih slogana na svijetu („Das Auto“), nisu više zadovoljni ni s njemačkim jezikom. Netko bi mogao reći da se možda pomalo čini da se gube jasni obrisi prepoznatljivog njemačkog identiteta i ne bi bio u krivu. Naime, otvoreno su rekli da im više nije do toga.

 

Rečeno je kako odsad ovakvim internacionalnijim identitetom (barem što se službenog komuniciranja tiče) žele uspjeti u namjeri da privuku ponajbolje svjetske menadžere prijeko im potrebne na svim razinama. Izgleda da najslavniji automobilski brand na svijetu želi poduzeti sve da održi svoj globalni položaj.

 

Taj veliki potez bi mogao imati značajni simbolični prizvuk, ali isto tako ozbiljne posljedice za kompaniju koja je kao takva odavna ukorijenjena u njemački lifestyle i identitet. Razlog tome je što će to uvelike pomoći Volkswagen grupi da regrutira nove talentirane ljude izvan Njemačke što je dosad predstavljalo određenu ograničenost zbog jezične barijere. Povijesno gledano, kompanija je u svojim najvišim izvršnim mjestima gotovo isključivo voljela imati izvorne Nijemce, ali u posljednjih par godina su postali malo „divlji“ pa su otvarali vrata i strancima, pogotovo ako su iz Italije.

 

Čelnici VW kompanije, Audija, Škode, Porschea,Bentleyja te Bugattija su odreda Nijemci. Na čelu Seat i Lamborghini divizije su, pak, trenutačno Talijani. Francisco Javier Garcia Sanz sa svojim španjolskim podrijetlom trenutačno predstavlja jedinog člana uprave grupe koji dolazi izvan granica Njemačke. Dva predstavnika dioničara Katara te predstavnik švedskih sindikata iz kompanije proizvođača kamiona Scania su također članovi nadzornog odbora koji nisu iz Njemačke. Sada kada smo svima propisno prebrojali krvna zrnca možemo dalje.

 

Uz planirano imenovanje još viših rukovoditelja iz cijelog inozemstva, Volkswagen također ima za cilj potaknuti napredak dovođenja žena na rukovodeće pozicije. Uvijek je, kažu, najveći naglasak na inozemnim iskustvima u procesu poslovnih unapređenja. Svi ti koraci se provode kao smjernice do 2021. godine, a tada će postati i obvezujući za odjel ljudskih resursa.

 

Sve to nije prošlo samo tako. Ima i srditih. Naime, Njemačka jezična zaklada je čak prodala svoje VW dionice kao znak određenog prosvjeda zbog toga što se slavna njemačka kompanija drznula odlučiti za engleski jezik kao službeni. Čelnik Njemačke jezične zaklade, Walter Kraemer, izjavio je kako očito da riječi Volkswagen i njemački jezik više ne idu zajedno. Također je poručio kako je zaprepašten time koliko se bezobzirno njihova elita odriče svog jezika i kulture.

 

Eto, njemački lingvisti nisu baš presretni zbog tog poteza, ali sumnjamo da će to utjecati na život odluke o komunikacijskom jeziku. Kako god bilo, kad ste već tu pogledajte ovaj dirljivi video. Nekako pristaje ovim VW vremenima otuđenja od vlastitog identiteta i jamačno ćete odmah poželjeti zagrliti svoj Golf. Ili Bubu. Ili Passat. Do sljedećeg čitanja…  Auf Wiedersehen.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.