x

Vrijedi li ovaj Cadillac 300.000 dolara

Mala je niša kupaca koji su spremni da izdvoje više od 300.000 dolara za automobil, a u tom društvu gospodare brendovi kao što su Rolls-Royce i Bentley.

Američka auto-industrija dugo je živjela daleko od tih visina, ali sada planira da izazove rijetke konkurente u tom automobilskom segmentu.

Da, Cadillac Celestiq košta (barem) 300.000 dolara. Električni luksuzni automobil ima baterijski paket kapaciteta 111 kWh, koji obezbjeđuje energiju za pogon na sva četiri točka, odnosno dva elektromotora koji razvijaju 608 KS (447 kW) i 867 Nm obrtnog momenta.

Ove specifikacije omogućavaju automobilu da ubrza 0-100 km/h za 3,8 sekundi i da pređe otprilike 483 km sa jednim punjenjem baterije.


Celestiq podržava brzo punjenje do 200 kW. To je znatno manje od vozila koja mogu da koriste brze punjače snage 350 kW – a to, recimo, nude jeftiniji Porsche Taycan i mnogo, mnogo jeftiniji Hyundai Ioniq 5.

Uprkos tome, Cadillac ističe da bi automobil trebalo da dobije dodatnih 126 km dometa za samo 10 minuta punjenja.

Perjanica Cadillaca do prefinjenosti u vožnji dolazi uz pomoć adaptivnog vazdušnog ogibljenja i aktivnog zadnjeg sistema upravljanja koji omogućava zakretanje zadnjih točkova do 3,5 stepeni.


Taj sistem zadnje točkove može zakretati u istom ili suprotnom smjeru od prednjih točkova, radi poboljšanja manevrisanja pri malim brzinama ili povećanja stabilnosti pri velikim brzinama.

Cadillac obećava i veliki luksuz u kabini kao i tihu vožnju. A putnička kabina izgleda poput odjeljenja sa televizorima u prodavnici kućne tehnike, jer su praktično svi mogući prostori ispunjeni ekranima.

Novi Cadillac se inače vozi na potpuno novoj mehaničkoj platformi, razvijenoj ekskluzivno za Celestiqu.

Mnogi analitičar tvrde da je cijena od 300.000 dolara pretjerana i da se Cadillac ne može mjeriti sa automobilima marke Rolls-Royce.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.