x

Dodijeljene nagrade XVI festivala bh. drame i autorskog teatra!

XVI festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. je trajao od 05. do 14. maja. U okviru glavnog Tamičarskog programa odigrano je devet predstava, od kojih je jedna festivalska premijera. U Takmičarskom programu Festivala izvedene su pozorišne predstave u produkciji ili koprodukciji teatarskih ansambala iz Mostara, Sarajeva, Prijedora, Zenice, Beograda i Novog Sada.

U okviru pratećih programa su odigrane četiri predstave, te deset programskih sadržaja: promocija, konferencija i izložbi.

 

Posljednje festivalske večeri na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je upriličena Svečana ceremonija dodjele nagrada i Gala koncert u čast nagrađenih i povodom obilježavanja četrdeset godina Muzičke škole u Zenici.

 

Specijalna godišnja nagrada Adem Čejvan, koja se dodjeljuje dugogodišnjem, zasluženom i uglednom bosanskohercegovačkom glumcu, odnosno glumici za životno djelo i ove godine je dodijeljena Draganu Jovičiću. Nagradu je uručio član organizacionog odbora Hasan Džafić.

 

Nagrada publike za najboljeg glumca dodijeljena je Davoru Goluboviću, za ulogu Bokija Aleksića u predstavi „Mirna Bosna“, autora Borisa Lalić reditelja Saša Peševskog, u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

 

Nagrada žirija publike za najbolju glumicu Festivala je dodjeljena Jovani Gavrilović, za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“, autora Stojana Srdića “, rediteljice Ane Đorđević, u produkciji  Beogradskog dramsko pozorište Beograd.

 

Nagrade je u ime Žirija publike uručio predsjednik Nermin Ormanović, a u ime Beogradskog dramskog pozorišta, nagrade je preuzeo direktor Slobodan Ćustić.

 

Nagrada za scensku muziku se po odluci Stručnog žirija dodjeljuje Damiru Imamoviću, za muziku u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Specijalnu nagradu Stručni žiri za kolektivnu igru je odlučio dodijeliti ansamblu predstave „Za šta biste dali svoj život?“ u koprodukciji East West centar Sarajevo & Pozorište Promena Novi Sad & BNP Zenica.

 

Nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret ili koreografiju je dodjeljena Thomasu Steyeartu za scenski pokret u predstavi „Moja Fabrika“, autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najbolju glumicu)  Festivala se dodjeljuje  Ejli Bavčić Tarakčija, za ulogu Emilije u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Prema odluci Stručnog žirija nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca) pripala je Aleksandru Seksanu za ulogu Edina u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Nagrada za najbolju režiju pripala je Selmi Spahić, za režiju predstave „Moja Fabrika“, autora Selvedina Avdića, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

Na koncu, glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini pripala je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu „Moja Fabrika“ autora Selvedina Avdića i režiji Selme Spahić.

 

Nagrade je uručio direktor Festivala i direktor BNP-a Hazim Begagić i svojim obraćanjem zatvorio XVI festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017.

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.