x

BMW ulaže 750 miliona dolara u proizvodnju električnih Minija

BMW je objavio da će uložiti 600 miliona funti (750 miliona dolara) u pogone u Velikoj Britaniji kako bi legendarni brend Mini do kraja decenije potpuno prebacio na električni pogon.


Od 2026. godine BMW će u fabrici u Oksfordu proizvoditi Mini Cooper s tri vrata i kompaktni crossover Mini Aceman, koji će od 2030. biti isključivo električni. Iste modele proizvodiće i u Kini, a izvoz bi trebalo da krene sljedeće godine.

Britanski ministar privrede će posjetiti fabriku u Oksfordu kako bi bio prisutan pri najavi ulaganja, koje će po vladi podići ukupnu investicijsku potrošnju u automobilskom sektoru iznad granice od šest milijardi funti, prenosi B92.

"BMW-ovo ulaganje je još jedan svijetli primjer da je Ujedinjeno Kraljevstvo najbolje mjesto za proizvodnju automobila budućnosti", izjavio je premijer Riši Sunak.

Njemačka kompanija je objavila da je britanska vlada podržala investiciju, ali nije navela detalje.

BMW će takođe investirati u fabriku u Svindonu koja proizvodi dijelove za te modele. Nisu naveli šta će se dogoditi s fabrikom motora u Hams Holu.

Autoindustriju inače muče "propisi o porijeklu", prema kojima će električna vozila od sljedeće godine biti oslobođena carina ako je 45 posto njihove vrednosti proizvedeno u Britaniji ili EU.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.