x

POZVAO NA MIRNE PROTESTE

Kapiten fudbalske reprezentacije Francuske Kilijan Mbape: Nasilje u mojoj zemlji mora prestati

Žao mi je moje Francuske, napisao je fudbaler


Kapiten fudbalske reprezentacije Francuske Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) izjavio je da nasilje u njegovoj zemlji mora prestati, u jeku nasilnih protesta nakon smrti Nahela M., kojeg je policija ubila u utorak u pariskom predgrađu Nanterre.

Neprihvatljiva situacija

 - Nasilje ne rješava ništa, pogotovo kada se neizbježno okreće protiv onih koji ga izražavaju - objavio je Mbape na svom Instagram profilu.

Dvadesetčetverogodišnji fudbaler je pozvao na “mirne i konstruktivne” proteste.


- Kao i svi Francuzi, bili smo šokirani smrću mladog Nahela - rekao je Mbape, misleći na francuski nacionalni tim.

Nakon tragičnog događaja Mbape je napisao potresan tvit u kojem žali za tragičnom smrću mladića: “Žao mi je moje Francuske. Ovo je neprihvatljiva situacija. Sve moje misli su s Nahelovom porodicom, ovog malog anđela koji je prerano otišao“.

Radnička naselja

Mbape je kazao da reprezentativci Francuske, među kojima mnogi dolaze iz radničkih naselja poput ubijenog Nahela, dijele “osjećaje tuge i bola”. Mbape je odrastao u Bondiju, sjeveroistočnom predgrađu Pariza.

Francusku od utorka potresaju protesti nakon smrti Nahela M, kojeg je policija ubila u utorak u pariskom predgrađu Nanterre jer se nije zaustavio zbog saobraćajnih prekršaja. Francusko tužilaštvo saopštilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.