x

SLIJEDI ODLUKA

Sedam kandidata za domaćinstvo Eura 2028. i 2032. godine

Italijanski i turski savez su uputili zajedničku kandidaturu UEFA-i

Italijanski fudbalski savez (FIGC) i Turski fudbalski savez (TFF) zatražili su spajanje pojedinačnih kandidatura u zajedniču za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2032. godine, objavila Evropska fudbalska federacija (UEFA).

UEFA je 2021. godine pokrenula natječaj za domaćinstvo dva uzastopna izdanja Eura, 2028. i 2032. godine. TFF je ušao u proces za oba izdanja, dok se FIGC kandidovao samo za izdanje 2032. godine.

Također, zajedničku kandidaturu za domaćinstvo izdanja 2028. godine dalo je pet saveza: Engleska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Škotska i Vels.

Kako je UEFA objavila, turski i italijanski fudbalski savezi odlučili su udružiti svoje napore.

- UEFA će sarađivati sa FIGC-om i TFF-om kako bi osigurala da dokumentacija koju će podnijeti za zajedničku kandidaturu bude u skladu sa zahtjevima – stoji u saopćenju krovne organizacije evropskog fudbala.

Engleska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Škotska i Vels također su dali zajedničku ponudu za domaćinstvo izdanja 2028. godine.

- Ako zajednička ponuda bude u skladu s tim zahtjevima, bit će predana Izvršnom odboru UEFA-e na sjednici zakazanoj 10. oktobra, gdje će izvršiti imenovanja za 2028. i 2032. godinu. Odluke o mjestima i rasporedu utakmica bit će donesene naknadno – objavila je UEFA. Naredno Evropsko prvenstvo je na programu 2024. godine u Njemačkoj.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.