x

IVAN PROVEDEL

Ušao u historiju Lige prvaka, a donedavno za njega mnogi nisu znali

Ovo je nevjerovatna emocija, nisam navikao zabijati golove, rekao je Provedel

Nevjerovatnim raspletom Lacio je golom u petoj minuti sudačke nadoknade izborio remi protiv Atletiko Madrida u susretu E grupe nogometne Lige prvaka. Gosti su poveli u 29. minuti golom Pabla Bariosa (Barrios), a na konačnih 1:1 izjednačio je golman Ivan Provedel u petoj minuti nadoknade.

Danilo Kataldi (Cataldi) je izveo korner, ali gostujuća odbrana je izbila loptu koja je ponovo došla do Kataldija. Italijanski veznjak je dodao do Luisa Alberta, a ovaj ponovo ubacio pred suparnički gol gdje je na loptu doletio Provedel i glavom zakucao za ludnicu na stadionu.

Provedel: Nisam navikao zabijati golove

- Ovo je nevjerovatna emocija, nisam navikao zabijati golove. Kad sam vidio da je korner, krenuo sam naprijed, dao sam sve od sebe. Najvažnija stvar je bod, a ne moj gol - rekao je Provedel, koji je ovim golom postao četvrti golman koji je zabio u Ligi prvaka, ali tek drugi koji je zabio gol a da nije iz jedanaesterca.

Jedini koji je to napravio prije njega bio je turski golman Sinan Bolat koji je u decembru 2009. glavom zabio za Standard Liege protiv AZ Alkmara. Nigerijac Vincent Enjeama (Enyeama) bio je strijelac za Hapoel Tel Aviv u septembru 2010. protiv RB Lajpciga, ali iz jedanaesterca. Nijemac Hans Jorg But (Butt) zabio je u Ligi prvaka tri pogotka, ali sva tri iz kaznenih udaraca.

Najbolji golman Serie A

Što se Provedela tiče, ovo upisivanje u knjige rekorda i nije njegovo jedino. Krajem prošle sezone bio je proglašen najboljim golmanom Serie A nakon što je u 21 utakmici sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Dostigao je tako rekord koji su dosad dijelili Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon, sezone 2011./2012. i 2015./2016.) i Morgan Desanktis (De Sanctis, 2013./2014.). U ovu su statistiku ušli samo podaci od sezone 1994./1995., kada je započela nova era Serie A uvođenjem pravila da pobjeda vrijedi tri boda.

Malo ko mogao je predvidjeti da će Provedel dobiti ovu nagradu nakon što ga je Lavio na ljeto doveo iz Spevije za 2.38 miliona eura kako bi bio rezerva također novopridošlom portugalskom golmanu Luisu Maksimianu (Maximian). Ipak, Maksimian je već u prvom kolu Serie A dobio crveni karton, a Provedel ga je zamijenio i više se nije maknuo s gola.

Provedel je do prije par godina bio drugoligaški golman te je u Serie B branio za nekoliko klubova na posudbi iz Chieva.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.