x

Kasni proizvodnja Riviana R1S

Prije svega nekoliko godina se činilo da je Rivian na krovu svijeta i mnogi su ga ocjenjivali kao realističnog pretendenta da zaista sahrani Teslu.

Kompanija je dobila narudžbinu od velikog Amazona da isporuči stotinu hiljada električnih kombija, a onda je i Ford uložio ogroman novac sa željom da Rivian razvije novi model za njegovu premijum diviziju Lincoln.

Sve do prošle godine sve je djelovalo idealno pošto je američki proizvođač vozila krenuo sa proizvodnjom električnog pikap kamioneta R1T i na taj način nadmašio Ford F-150 Lightning, Teslu Cybertruck i ostale rivale. Ali nakon relativno lošeg tromjesečja ove godine, kada je isporučeno samo 1.227 vozila uz gubitak od 1,59 milijardi dolara, investitori su počeli da napuštaju Rivian kao miševi brod koji tone.

 Ni današnja vijest nije srećne prirode pošto su čelnici kompanije upravo objavili da će kasniti proizvodnja novog modela R1S. Riječ je o terenskom izdanju spomenutog pikapa, a kolege sa sajta Autoevolution kažu da su svi oni koji su naručili R1S već obavješteni o tome, i da će im njihovi primjerci stići na kućnu adresu između avgusta i decembra ove godine.


To je zakašnjenje u trajanju od oko tri mjeseca u poređenju sa ranijim planovima, ali u današnja vremena, kada ni mnogo veći i poznatiji proizvođači ne uspijevaju da održe obećanja, teško da će neko imati kritike na račun Riviana.

R1S će inače pružati bateriju zapremine 128,9 kWh i omogućavati vožnju na distanci od 507 kilometara između punjenja, a za takvo zadovoljstvo će kupci morati izdvojiti 84,5 hiljada američkih dolara. Američki gigant nudi samo jedan paket opreme ove godine, i to onaj nazvan Launch Edition dok plan zahtjeva dodavanje nekoliko jeftinijih konfiguracija sljedećeg ljeta. Rivian planira i veću bateriju za R1T i R1S krajem 2023. godine i ona će omogućavati vožnju od 640 kilometara između punjenja.


Intervju medijima je dao i prvi čovjek kompanije Ar Džej Skarindž i pričao je kako Rivian ima problema sa dobavljačima, pošto je ipak riječ o relativno novoj kompaniji koja nema dugačku istorija partnerstva sa drugim firmama. Dodaje da je problem nedostatka materijala i kompjuterskih čipova velika muka za sve kompanije, a posebno za njegovu i ostale "sitne ribe".

Rivian se trenutno orijentiše ka tome da ispuni spomenuti ugovor koji je potpisao sa Amazonom, pa i pored svih problema možemo da zaključimo da ovaj proizvođač ipak ima svjetlu budućnost, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.