x

ŽIVOT S POGLEDOM

Nevidljiva nit povezuje Sarajevo i Innsbruck, prelijepi gradovi s planinama u svom centru

Gradovi su obično nastajali u dolinama rijeka ili na obalama mora, samo rijetki imaju planinu u svom centru. Jedan od njih je i naše Sarajevo s Trebevićem, a takav je i austrijski Innsbruck.

Innsbruck se nalazi u plodnoj dolini između tri lanca visokih Alpa, od kojih je najveći takozvani Nordkette, što u prijevodu znači sjeverni lanac. Taj izuzetan položaj bio je privlačan brojnim osvajačima u historiji, ali je od ovog grada stvorio poseban prestiž.

Sarajevska blizina Trebevića planinske sadržaje doslovno donosi za nekoliko minuta vožnje automobilom. Innsbruck je jedna od najpopularnijih austrijskih destinacija za odmor tokom cijele godine, a kao i Sarajevo, on je zadržao svoj srednjovjekovni stari dio grada s uskim uličicama. Gdje god se nalazili, okružuju vas prekrasni vidici ogromnog prstena planina.


Innsbruck, kao i Sarajevo, ima žičaru, koja iz centra grada vodi preko rijeke Inn do planinskih vrhova. Ovu je dizajnirala čuvena arhitektica Zaha Hadid. Restorani i platforme za razgledanje nalaze se na svakoj tački zaustavljanja, a nekoliko planinskih staza skreće po planinama.

Još je jedna poveznica grada u podnožju Alpa i Sarajeva - zvjezdana olimpijska prošlost. Innsbruck je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1964. i 1976. godine, a Sarajevo je bilo jedno u nizu sljedbenika koji su postignute standarde organizacije digli na viši nivo.


U ovoj regiji postoji bezbroj skijališta s nekoliko čuvenih staza i nevjerovatnim pogledima, pravi raj za skijaše, snowboardere, klizače i skijaše. Planine nude i najljepši panoramski pogled na grad, staze za pješačenje i planinarenje, mnogo toga.

Trebević kao sarajevska planina u srcu grada, po uzoru na Innsbruck i njegovo okruženje, ima potencijal za daljnji razvoj koji će biti održiv, unaprijediti sadržaje i donijeti priliku za novi koncept življenja na samo 15 minuta od gradske buke.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.