x

NIJE ZANEMARIVO

Nova studija: Ovo je ključna navika za održavanje zdravlja srca

Kako biste srce održali zdravim, trebate pripaziti na svoje navike spavanja koje vam treba biti prioritet

Već je odavno poznato da san utječe na gotovo sve što se događa u organizmu te da je ključna komponenta za dobro psiho-fizičko stanje; a prema novom istraživanju objavljenom u časopisu ''Scientific Reports'', još jedan razlog da bolje pripazimo kako i koliko spavate je – zdravlje srca.

Proučavali podatke

Za svoju su studiju o vezi između spavanja i zdravlja srca istraživači sa Univerziteta Južna Florida proučavali podatke o raznim navikama spavanja 7.000 odraslih Amerikanaca kojima su redovno radili i pretrage srca. Također, učesnici istraživanja su preko noći nosili uređaj zvan ''actigraphy'', koji prati aktivnost i cikluse spavanja, a svako su jutro prijavljivali i koliko su zadovoljni spavanjem i odmorom protekle noći te koliko su dan prije bili budni preko dana.

Rezultati studije potvrdili su da je za očuvanje zdravlja srca jedan od najvažnijih faktora redovno i kvalitetno spavanje te da veći problemi sa spavanjem (kao što je npr. nedovoljno sna) mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje.

-Naši nalazi pokazuju koliko je važnost da se razni zdravstveni problemi posmatraju uz navike spavanja - rekao je glavni autor studije dr. Sumi Li (Soomi Lee).

A iako se mislilo da su nekim srčanim bolestima sklonije žene nego muškarci ili obrnuto, istraživači su primijetili da spol učesnika nije utjecao na korelaciju između zdravlja srca i sna. Ukratko, kako biste srce održali zdravim, trebate pripaziti na svoje navike spavanja koje vam treba biti prioritet, te sebi svake večeri osigurati idealne uvjete za kvalitetan odmor; bez svjetla, monitora ili buke; prenosi ''Mind Body Green''.

Raspored spavanja

- Dobro je što postoje mnogo stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da uvijek dobro spavate; od redovnog rasporeda spavanja, pa do smanjenja vremena pred ekranom, naročito neposredno prije spavanja, kao i uzimanje dodatnog melatonina u obliku dodatka prehrane - napisali su autori studije, dodavši i kako dobar san ne utječe samo na naše sposobnosti i raspoloženje preko dana već će od njega dugoročno i srce imati koristi, piše Večernji.hr.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.