x

Primili 55.000 narudžbina, a napravili svega 200 električnih vozila

Vjerovatno podstaknut tržišnim i berzanskim uspjehom Tesle, američki proizvođač električnih vozila Rivian pokrenuo je svoju inicijalnu javnu ponudu dionica na berzi Nasdaq.

Za svoj debitantski nastup na berzi ponudili su investitorima 153 miliona dionica, po početnoj cijeni od 78 dolara, čime bi tržišna vrijednost kompanije bila preko 77 milijardi dolara.


Amazon veliki investitor, ali i kupac

U procesu inicijalne javne ponude, Rivian će ovom prodajom dionica prikupiti nešto manje od 12 milijardi dolara svježeg investicionog kapitala.

Ranije je ovaj američki startap ulaganja prikupljao direktno od finansijera, a kao jedan od najvećih ulagača do sada ističe se Amazon. Osim što su kupili značajan vlasnički udio u Rivianu, od njih su naručili čak 100.000 dostavnih kombi vozila, dajući im tako veliki poslovni podsticaj.

Za ovaj model kamioneta R1T (i SUV koji sa njim dijeli mehaničku osnovu) kompanija je primila preko 55.000 rezervacija potencijalnih kupaca, ali je do sada Rivian R1T isporučen tek nekolicini vlasnika.

Navodno je sklopljeno svega nekoliko primjeraka za novinarska testiranja i manje od 200 vozila za prave kupce. Trenutno je u planu veliko povećanje proizvodnih kapaciteta, uz obećanje da će masovnije isporuke započeti u decembru.

Svih 55.400 do sada naručenih primjeraka, pak, u Rivianu ne planiraju da isporuče prije kraja 2023.


Ulazak na izazovno tržište

Dosadašnji finansijski pokazatelji kompanije također nisu sjajni. Tokom 2020. godine zabilježili su gubitak od oko milijardu dolara, što su ponovili i u prvoj polovini 2021.

Međutim, kako su imali snažno finansijsko zaleđe Amazona "pregurali" su i tu fazu razvoja kompanije, pa su sada od ostalih investitora uspjeli dobiti dodatnih 12-ak milijardi.

One će im prije svega biti potrebne da bi se izborili sa rastućom konkurencijom – podsjećamo da, u SAD-u su izuzetno popularne kamionete na električni pogon, pa Riviana očekuje teška tržišna borba za naklonost kupaca.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.