x

Šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki

Ako niste znali, kikiriki je superhrana. I mnogo je razloga zašto bi trebalo jesti kikiriki i proizvode od kikirikija, kao što je puter ili ulje od kikirikija, ali jedna od najvažnijih posljedica uzimanja ove hrane jeste da vam može pomoći da duže živite.

Da, da. Kikiriki je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica i ona bi čak mogla da vam produži život.

Kikiriki je bogat zdravim mastima, proteinima, vlaknima, te sadrži i više od 25 esencijalnih nutrijenata, počevši od vitamina B i esencijalnih aminokiselina do minerala kao što su magnezijuma, fosfora i kalijuma. Studije su pokazale da bioaktivna jedinjenja koje sadrži kikiriki pomažu u zdravlju srca, a imaju pregršt drugih dobrobiti za ljudski organizam.


Kikiriki je prava superhrana.

Naime, šaka kikirikija vašoj ishrani daje oko sedam grama visokokvalitetnih biljnih proteina, a bogat je i vlaknima, antioksidantima i korisnim fitonutrijentima. Istraživanja su pokazala da se kuhanjem ili pečenjem kikirikija povećava nivo fitonutrijenata, što ga čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju uglavnom su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zdravstvene institucije, uključujući American Heart Association, preporučuju da se - umjesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mliječnih proizvoda i masnog mesa - jedu nezasićene masti.

A kikiriki pruža sitost i može pomoći u kontroli tjelesne težine, zahvaljujući tome što je bogat vlaknima i proteinima, koji pomažu u usporavanju varenja da bi se smanjio osjećaj gladi i povećala sitost nakon obroka, piše Eat This, prenosi 24sedam.


Studije pokazuju da visokokvalitetni proteini pomažu u regulaciji hormona gladi, a vlakna pojačavaju osjećaj sitosti i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine. To je vjerovatno razlog zašto oni koji često uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imaju manju vjerovatnoću da će imati prekomernu tjelesnu težinu ili biti gojazni, u poređenju s osobama koje ne jedu kikiriki ili orašaste plodove.

Jedna studija objavljena u JAMA pokazala je i da kikiriki može pomoći da živite duži i zdraviji život. Istraživači su otkrili da su učesnici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali manju vjerovatnoću od smrti bilo kojeg uzroka - naročito srčanih bolesti - tokom perioda istraživanja. Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njihova dostupnost u poređenju s orašastim plodovima.

Nekoliko drugih velikih studija u koje je bilo uključeno hiljade učesnika također je zaključilo da vam kikiriki, kao dio zdrave ishrane, može pomoći da živite duže.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.