x

SAMO ZA NAJHRABRIJE

218 metara iznad zemlje: Ovo je najduži stakleni most na svijetu

Dno mu je posve providno, pa nije namijenjen osobama koje pate od akrofobije


Širok je četiri metra, težak je 70 tona, a napravljen je od 1.077 staklenih ploča koje su debele oko četiri centimetara

Viseći stakleni most u Hongjagu u provinciji Hebej otvoren je za javnost krajem 2017. godine. Ovaj 488 metara dug gigant koji povezuje dva planinska vrha u okrugu Pingšan u sjeveroistočnoj Kini već je postala velika turistička atrakcija s koje brojni posjetitelji vole snimati selfije.


Most je širok 4 metra, težak je 70 tona, a napravljen je od 1.077 staklenih ploča koje su debele oko četiri centimetara. Dno mu je posve prozirno, pa nije namijenjen osobama koje pate od akrofobije.

Ako vas ne prestraši pogled s visine od 218 metara, onda će vas (ne)ugodno iznenaditi njegovo pomicanje.

Graditelji iz grupe „Hebei Bailu“ priznali su lokalnim kineskim medijima kako se most lagano ljulja, te sa nadaju da će to biti dodatan poticaj za šetnju po njemu.


Uprkos tome, riječ je o vrlo sigurnom mostu. Svakog dana stručnjaci provjeravaju njegovu stabilnost koji odjednom može primiti do 3.000 osoba.


Kinezi tvrde da je ovo najduži stakleni most na svijetu, da ima najveću prozirnost te da je riječ o najspektakularnijem staklenom mostu za pješake.

Do prije dvije godine najdužim staklenim visećim mostom se smatrao onaj u nacionalnom parku „Tianmenshan“ u centralnoj Kini, koji je zbog preopterećenosti zatvoren nakon samo 13 dana.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.