x

Najniže države na planetu: Zemlja nije ravna ploča, ali neke zemlje – jesu

Maldivi se smatraju najravnijom zemljom na svijetu, s visinskom razlikom od samo 5 metara između najviše i najniže točke. To iznimno popularno tropsko odredište za odmor arhipelag je u Indijskom oceanu i jedna od država koje su najosjetljivije na klimatske promjene.

Iako neki i dalje misle kako je Zemlja ravna ploča, odavno je dokazano da nije. Ipak, neke zemlje, odnosno države potpuno su ravne te je njihova najviša točka samo nekoliko metara iznad razine mora.

Maldivi (5 metara)

Maldivi se smatraju najravnijom zemljom na svijetu, s visinskom razlikom od samo 5 metara između najviše i najniže točke. To iznimno popularno tropsko odredište za odmor arhipelag je u Indijskom oceanu i jedna od država koje su najosjetljivije na klimatske promjene. S porastom razine mora zbog globalnog zatopljenja mnogim otocima na Maldivima prijeti završavanje pod morem u narednim desetljećima.


Tuvalu (5 metara)

Polinezijska otočna država Tuvalu sastoji se od tri grebenska otoka i šest atola koji se nalaze u Tihom oceanu u Polineziji između Havaja i Australije. Zemlja ima površinu od samo 26 četvornih kilometara, s razlikom od samo 5 metara između najviše i najniže točke, što je čini izjednačenom s Maldivima. Poput Maldiva, Tuvalu je također na prvoj crti globalnog zatopljenja. Dva su njegova otoka gotovo pod morem, dok otok Fongfale, na kojem živi većina stanovništva Tuvalua, također gubi kopno zbog porasta razine mora.

Maršalovi otoci (10 metara)

Otočna država u Tihom oceanu u Mikroneziji zauzima treće mjesto na listi, s razlikom od samo 10 metara između najviše i najniže točke. Maršalovi otoci sastoje se od 5 otoka i 29 koraljnih atola raštrkanih preko oceana sjeveroistočno od Australije. Prema Američkom geološkom institutu, neki od otoka otići će pod more do 2035.


Vatikan (42 metra)

Vatikan, najmanja država na svijetu, također je jedna od najravnijih država na svijetu. Enklava smještena unutar Rima, Vatikan, zauzima nevjerojatno sićušno područje od 0,49 četvornih kilometara, dok u njoj živi manje od 500 stanovnika. Bazilika svetog Petra prirodna je visinska točka na Vatikanskom brdu, na 75 metara nadmorske visine, što je samo 42 metra odstupanja od najniže točke na 33 metra.

Gambija (53 metra)

Najmanja država u kopnenoj Africi, Gambija, ujedno je i najravnija država na kontinentu. Prostire se s obje strane donjeg toka rijeke Gambije, koja otječe u Atlantik, a ta mala i uska zemlja s tri je strane okružena Senegalom. Gambija ima najnižu razinu mora, a najviša točka, Crvena stijena, nalazi se na 53 metra nadmorske visine.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.